Nieuws

Programma Jubileumviering

Programma jubileumviering
1 september 2019

12.00- 13.00u          De Rimboband Helmond
13.30- 14.30u          Philips Harmonie met Laetitia Gerards
14.45- 15.45u          Big Band Boxtel
16.00- 17.00u          De Notoire Fanfare

 

Terecht een jubileum!
In 1995 vonden de eerste Caratconcerten plaats. Destijds nog enkel de 6 grote muziekgezelschappen van Helmond, maar al vrij snel vonden ook andere muziekgezelschappen hun weg naar het mooie Caratpodium.

Nu 25 jaar later, mogen we stellen dat we nog steeds een plek op de evenementenagenda verdienen. Wekelijks vinden er 3 concerten plaats, die geheel belangeloos worden uitgevoerd. Daardoor is het ook nog steeds mogelijk om dit gratis aan te bieden.

Caratconcerten is een plek om te ontmoeten, zowel elkaar tegenkomen, maar ook letterlijk ont-moeten, want bij Caratconcerten moet niets, enkel genieten! Zowel door de muziekgezelschappen als het publiek wordt dit dan ook volop gedaan. Dansende kinderen, verheugde alleenwonenden, vakantievierders uit heel Nederland en er buiten.

Vanaf deze plek willen we dan ook alle muziekgezelschappen én het publiek bedanken, want dankzij hen mogen wij ons 25-jarig jubileum vieren.

 

12.00- 13.00u  De Rimboband Helmond:
.                        40 jaar muziek en plezier!

De Rimboband, een muziekgezelschap uit de regio Helmond voor mensen met een verstandelijke beperking, viert dit jaar haar 40-jarig jubileum.

De Rimboband is in 1979 ontstaan vanuit een initiatief van ouders en leerkrachten van de ZMLK-school uit Helmond en door financiële steun van de gemeente Helmond en fondsen werden de eerste instrumenten gekocht. De Rimboband bestaat uit 60 leden en 30 vrijwilligers.

Het 40-jarig jubileum wordt dit jaar nog gevierd. Op 5 oktober is er een festivalmiddag in het ROC ter AA in Helmond waar we samen met collega muziekverenigingen uit het land voor elkaar gaan musiceren. Op zondag 15 december een kerstconcert met Helmonds Muziekcorps in het TOV-gebouw.

De Rimboband brengt al 40 jaar kleur in muziek en in het leven van vele streekgenoten!

 

13.30- 14.30u  Philips Harmonie met Laetitia Gerards

De Philips Harmonie is door haar ambitie uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande Europese bedrijfsorkesten. Met veel passie en enthousiasme brengen we een grote diversiteit aan klassieke en populaire muziek voor een breed publiek. Altijd op het hoogste niveau. Wij willen je verrassen en binden, inspireren en muziek laten beleven. En vooral: je laten genieten. Daarbij kijken we verder dan de orkestbak of ons podium: in onze producties leggen we verbindingen door samenwerking met andere muziekculturen. Onze orkestleden doen dit onder de deskundige leiding van onze chef-dirigent Matty Cilissen

Matty Cilissen (1976) kreeg zijn eerste muziekonderricht op 6-jarige leeftijd. Hij deed diverse muziekopleidingen aan de conservatoria van Brussel, Gent, Antwerpen, Maastricht en het Lemmensinstituut te Leuven met als hoofdvakken Directie (o.a. bij François De Ridder, Jan Cober, Dirk de Caluwé, Norbert Nozy, Jan Hadermann, Dirk Brossé en Jan Van der Roost) en dwarsfluit/piccolo (o.a. bij Gaby Van Riet en Wim Tonnaer), hetgeen resulteerde in 4 Masterdiploma’s. Daarnaast studeerde hij ook muziekgeschiedenis, orkestratie, percussie, klassieke en 20-eeuwse vormanalyse, harmonie, contrapunt, kamermuziek en muziekfilosofie. Hij was sinds 2001 als fluitist en piccolo verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.

Matty Cilissen was reeds op zeer jonge leeftijd erg succesvol als dirigent in de wereld van de symfonische blaasmuziek hetgeen geleid heeft tot diverse laureaatstitels op o.a. het Wereldmuziekconcours te Kerkrade, het TEMA Tielen Concours, een wedstrijd voor lichte muziek en entertainment en het Certamen te Altea (Spanje).

In november 2004 behaalde hij het masterdiploma orkestdirectie (Cum Laude) aan het Conservatorium te Maastricht en in 2005 het masterdiploma symfonische orkestdirectie (Cum Laude) aan het Lemmensinstituut te Leuven. In maart 2008 werd Matty Cilissen aangesteld tot kapelmeester bij de Muziekkapel en sinds april 2008 is hij chef-dirigent van de Philips Harmonie. Hij behaalde de hoogste artistieke resultaten van alle deelnemers in het teken van de toelatingsproeven Officier Kapelmeester bij de Belgische Defensie. In januari 2010 werd Matty Cilissen aangesteld tot Kapelmeester van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht. Op het Wereld Muziek Concours 2017 werd Matty wereldkampioen in de concertafdeling met harmonie Sint Petrus en Paulus uit Wolder.

 

Laetitia Gerards (1993) begon op haar vijfde met cellospelen. Uiteindelijk koos Laetitia definitief voor de zang, en ze vervolgde haar klassieke zangstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego, bij wie ze in mei 2016 summa cum laude afstudeerde. In 2013 won Laetitia de eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Een jaar later ontving ze de prestigieuze Young Talent Award van het Koninklijk Concertgebouw. Sindsdien treedt ze op met gerenommeerde orkesten en ensembles als het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, Camerata RCO, Amsterdam Sinfoniëtta en Het Orkest van de Achttiende Eeuw.

In 2016 debuteerde ze bij het Moscow Symphony Orchestra in de Grote Zaal van het Tchaikovsky conservatorium in Moskou. Op uitnodiging van de Netherlands-America Foundation gaf ze concerten in Los Angeles, San Francisco, Calgary en Vancouver. Operarollen die op Laetitia’s naam staan zijn onder meer Musetta in Puccini’s ‘La Bohème’, Lisette in Puccini’s ‘La Rondiné’, Page in Verdi’s ‘Rigoletto’, Noémie in Massenets ‘Cendrillon’, Anna in ‘Die Sieben Todsünden’ van Kurt Weil, Laurette in Bizets ‘Le Docteur Miracle’, Marzelline in Beethovens ‘Fidelio’ en Maria in Bernsteins ‘West Side Story’. In 2017 vertolkte ze samen met pianist Ramon van Engelenhoven Poulencs éénakter ‘La Voix Humaine’ in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, in de serie Jonge Nederlanders. In oktober 2017 vertolkt Laetitia de rol van Servilia in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart met het Orkest van de Achttiende Eeuw, onder leiding van Kenneth Montgomery. Verdere solistische optredens in de nabije toekomst zijn onder meer op het festival Musika-Música in Bilbao, waar Laetitia Ravels ‘Sheherazade’ zal zingen met Camerata RCO onder leiding van Lucas Macías Navarro. Voor maart 2018 is ze uitgenodigd om een eigen programmering te verzorgen in de serie TRACKS van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

 

 

14.45- 15.45u               de  Big Band Boxtel

 

Big Band Boxtel is een onderdeel van Gildenbondsharmonie Boxtel en is een enthousiaste groep van 24 muzikanten. Hij bestaat sinds september 2011 en is ontstaan door het samenvoegen van twee orkesten namelijk de Bondsband en Double Key uit Boxtel. Jaarlijks houdt de Big Band Boxtel, een muzikale middag in Boxtel met verschillende big bands die elkaar afwisselen.

Onze muzikale leider is Mari van Gils. Dirigent bondsband vanaf 2000 en vervolgens dirigent Big Band Boxtel vanaf 2011, dirigent leerlingenorkest van 1982 tot 1996

De oprichting van de  eerste Gildenbondsharmonie in 1908 gebeurde meer uit religieuze dan uit muzikale motieven. Ieder jaar werd de Boxtelse Processie van het Heilig Bloed gehouden en voor het spelen van de processiemarsen had men liever eigen muzikanten dan de ingehuurde krachten uit de buurtgemeenten. Rond de eeuwwisseling was het harmonieorkest uitgegroeid en behaalde het prijzen op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. In 2011 kwam er dus de Big Band uit voort..

 

 

16.00- 17.00u                  De Notoire Fanfare

 

Aan de rand van de Peel  is sinds de herfst van 2017 gewerkt aan de mystieke ‘NOTOIRE FANFARE’. Het repertoire werd gevonden in wereldmuziek met een snufje Fellini, een klein beetje Bach, maar dan wel royaal overgoten met ‘klezmer’. Om het muzikale verhaal te tonen werden de personages gevormd, de bewegingen geoefend en het geheel aangekleed als een ‘tableau vivant’. Vanaf het voorjaar van 2018 trekt de fanfare de wereld in om elk publiek te laten genieten van een spetterende voorstelling.

uw gastheer van de dag: Robert van den Broek

Robert van den Broek. Geboren (1969) in het centrum van Helmond en getogen in verschillende wijken van deze stad. Getrouwd, 3 kinderen en nog steeds woonachtig in de mooiste stad van het land. Samen met zijn broer is hij eigenaar van PantaMedia, een multimedia studio gevestigd in de Cacaofabriek. PantaMedia ontwikkelt en realiseert leerplatformen, films en animaties voor basis- en beroepsonderwijs. Camerawerk en regie (film, toneel, theater) zijn wel zijn ding. Combineer dat met zijn voorliefde voor het Afrikaanse continent en je krijgt een documentairemaker die prachtige projecten in Afrika verfilmd. Daarnaast is hij schrijver en regisseur van 2 speelfilms, ‘Who is Alice’ en ‘Alles over Niets’. Binnen Helmond is hij betrokken bij diverse culturele projecten. Zowel voor als achter de schermen. Opening theater ‘t Speelhuis, Tok Of The Town, Sintheater, Unplugged, Waskracht etc. Cineast, vader, careclown, filosoof, reiziger, kunstenmaker, ontdekker, regisseur, sufferd plaatjesmaker, zanger, zoeker, presentator, waterman, vrijdenker en een snufje eigenwijsheid. Gooi dat allemaal in een blender en dan heb je Robert van den Broek.