Historie

In het fraaie wandelpark de Warande werd in 1994, op initiatief van ondernemersvereniging Carat, een opvallend, pyramidevormig paviljoen gebouwd: Het Carat Paviljoen.

Het paviljoen, gelegen in het water van de grote vijver en omgeven door een prachtig stukje natuur bedoeld als een podium voor kunst en cultuur.

De organisatie van de concerten en het beheer van het paviljoen zijn sinds 1995 in handen van de Stichting Beheer Carat-Paviljoen. Jaarlijks trekken de optredens duizenden bezoekers uit Helmond en omstreken. Door de jaren heen hebben vele honderden gezelschappen hun muzikale kunnen gedemonstreerd op het podium. Elke week is weer een verrassing, elke week is weer een hoogtepunt. Ook hebben er in de loop der jaren een aantal speciale optredens plaatsgevonden. Bij het twintigjarige jubileum is het requiem van Mozart uitgevoerd door een projectkoor, enkele solisten en het orkest Brabant Sinfonia.

  1. Hong Kong Youth Symphonic Orchestra

    In 2015 vond een optreden plaats door the Hong Kong Youth Symphonic Orchestra, een klassiek concert, uitgevoerd door meer dan 100 muzikanten.

  2. Streekmarkt

    Sinds 2017 wordt het Caratseizoen geopend met een welkomst/streekmarkt, waar organisaties en lokale ondernemingen zich kunnen presenteren en/of hun waren aan de man kunnen brengen, uiteraard met op het podium diverse optredens, de eersten van het jaar.

  3. The Happy Junior Band

    In 2017 werd het podium ook bevolkt door meer dan 100 jongeren van the Happy Junior Band uit Leipzig, allen met accordeon, voor Helmond een instrument met historie.

in 2017 is een oude traditie in ere hersteld, namelijk de carnavaleske afsluiting, gecombineerd met een Oktoberfest. Uit de eerste reacties is gebleken dat deze afsluiting veel waardering kreeg de traditie zal zeker worden voortgezet.

vanaf 2022 zal de afsluiting weer een nieuwe invulling krijgen, hoe en wat houden we nog even voor ons, maar het wordt zeker gezellig!